• Het was meer dan een maand geleden dat we voor eigen publiek mochten spelen. Na het kerstreces en twee ritjes naar respectievelijk de Lier en Den Haag was het eindelijk weer eens tijd voor een potje ballen in de Westerhell. En wel tegen het Hardersvlier-Grossenvense Vriendenschaar. De ploeg die wel dit jaar het meest treffen. Tijdens de seizoensouverture verloren we van ze in een slechte wedstrijd waarin een en ander nog niet zo geolied liep. Later, in de laatste veldwedstrijd van dit seizoen, wisten we dit recht te zetten door met mooi korfbal een overtuigende overwinning te boeken voor eigen publiek. Vandaag moest het weer gaan gebeuren, en gelukkig in een goed gevulde hal.

  Het zou een wedstrijd van ‘aanhaken of afhaken’ worden. Vriendenschaar morste tot op heden twee punten minder dan wij, waarmee zij de derde plek bezetten. Verlies zou dus betekenen dat we ons voorlopig meer bezig moeten gaan houden met het gevecht onderin. Winst betekent dat je je kunt gaan focussen op een plek in de subtop. Waar we beide vorige week teleurstellend gelijk speelden, was het dus de vraag wie de draad het snelst op kon pakken. Wij waren gebrand op winst; zouden we ons eigen spel kunnen spelen dan moest het voordeel toch voor ons zijn in eigen hal.

  Kleine tegenvaller in de aanloop naar deze wedstrijd was een omgeklapte enkel van Feddinho op de donderdagavond training. Nu scheelt het dat ze in huize Buinink wel met een enkeltje en een rolletje tape om kunnen gaan. We konden dus gewoon met de ‘reguliere acht’ aantreden.

  De wedstrijd begint in de eerste paar minuten een beetje tam maar daarna volgen de doelpunten elkaar snel op. Opa is scherp voor de dag gekomen en scoort direct viermaal in de eerste tien minuten. De eerste voorsprong is een feit, maar Vriendenschaar is niet van plan al af te haken. Gedurende de eerste helft komt de motor goed op gang bij Tilburg en wordt en flink gedrukt om een gat van vier doelpunten te forceren. Vriendenschaar probeert mee te komen, maar Tilburg is scherper. In de schoten, in de duels, in de onderscheppingen. We trekken de wedstrijd naar ons toe, maar Vriendenschaar scoort goed mee. Het resultaat is een 15-11 ruststand, dat belooft wat.

  Het besef is er in de rust dat we er nog lang niet zijn. Hoewel we met scherp schieten, is een gat van vier doelpunten niets om comfortabel achterover te gaan leunen, met nog een helft te spelen. Zeker niet tegen Vriendenschaar, wat, als ze het op hun heupen krijgen, ook makkelijk scoort.

  We doen direct in de tweede helft het juiste: scoren. Zaak is om direct uit te lopen, in plaats van ruimte te geven voor spanning in de wedstrijd. In de eerste tien minuten na rust weten we door mooi en effectief korfbal het gat te vergroten naar zes doelpunten. Mooiboy en Feddinho korfballen volwassen en intelligent; de heren Vriendenschaar krijgen er maar geen grip op. Mona scoort makkelijk mee en in het andere vak zijn het de verloren zoon en de bakkersvrouw die de één na de ander raak schieten, waar Opa een sterke rebound verzorgt en het spel maar blijft voortduren. Iedere vakwissel één keer raak schieten is genoeg om de wedstrijd met een comfortabele voorsprong richting zijn eind te laten lopen.

  Vriendenschaar zet wel aan om in te lopen, maar waar Tilburg over alle spelers tot scoren weet te komen moet het bij Vriendenschaar van een paar mensen komen. Vandaag bleek dat onvoldoende om het verschil te maken voor de gasten. In een poging aanvallend wat te forceren, brengen ze een extra aanvaller in. Maar vandaag laten Mooiboy en Feddinho zich niet piepelen. Er wordt gedegen verdedigd en wanneer de klok op tien minuten staat, zie je de hoop verdwijnen bij Vriendenschaar. Tilburg zet nog even aan in het restant van de wedstrijd om tot boven de dertig doelpunten te komen, waarbij het gat vergroot wordt naar acht. Er wordt op 31-23 afgefloten.

  Vandaag werd het thuispubliek op een mooie pot korfbal getrakteerd. Een sportieve wedstrijd met veel doelpunten, die uitstekend geleid werd door het Belgische arbitersduo. We hebben scherp gespeeld en scherp geschoten. Chapeau.

  Doordat Fortis in eigen huis wist te winnen van HKV, pakken zij plek drie, één punt boven onszelf en Vriendenschaar. Hoewel gelijk in punten, bezetten wij de vierde plek. ONDO wist verrassend te winnen bij Die Haghe, waardoor zij ook aansluiten op twee punten minder. Dat zal een flinke klap zijn voor Die Haghe, die wij volgende week in Den Haag treffen. Laten we flink gas gaan geven en hopelijk nog een klap uitdelen, want daardoor zouden we het gat tot de Hagenezen kunnen verkleinen naar één punt.

  Tilburg 1