• Na een gelijkspel in Zeeland vorige week waren wij gebrand op een winstpartij. Zeker omdat we in eigen huis spelen, en dat een ‘onneembare vesting’ willen maken en houden, moest het vandaag gaan gebeuren. En wel tegen Vitesse. Als je ‘Vitesse’ hoort, denk je toch al gauw aan die geel-zwart hemden uit Arnhem. Maar, kijkend naar de etymologie van ‘Vitesse’, zijn ze niet alleen in Arnhem, maar ook in Barendrecht, vrij snel. Voor een gemakkelijk onderscheid spelen de Barendrechters dan ook in oranje en zwart, dat helpt tegen de verwarring.

Vitesse is ons geen onbekende ploeg. In de voorbereiding oefenden we tegen ze wat ons helaas een verliespartij opleverde. We leerden daar al dat Vitesse een sterke ploeg is die geduldig en verzorgd kan korfballen, gevaarlijk is over zowel dames als heren en dus niet zomaar met een een-tweetje aan de kant te zetten is. Getuige de stand voorafgaand aan deze wedstrijd – Vitesse was gedeeld koploper – moesten we onze tegenstander dus serieus nemen. Maar niet té serieus, want we schatten Vitesse vrij gelijkwaardig in en wij speelden met thuisvoordeel. Er moest dus gewonnen worden. Gelukkig misten we deze week geen dames, waardoor er niet met opstellingen geschoven hoefde te worden.

Het begin van de wedstrijd was voor Vitesse. Zij startten scherp, terwijl Tilburg nog een beetje op zoek was naar de juiste wedstrijdmodus. Hoewel we in het begin wat achter de feiten aan liepen, laten we het gat nooit groter dan twee doelpunten worden. Met het eerste trimester van de eerste helft achter de rug pakken we onze vorm. Onze Hooliganzen zijn fanatiek en dat helpt ons de rug te rechten. Tilburg voert de druk op en laat vooral de Barendrechter heren maar moeilijk tot goede schoten komen. De felheid in duels, vooral onder de korf, wordt gevonden en daar heeft Vitesse moeite mee. Vitesse valt dus terug in aanvalskracht terwijl Tilburg juist groeit in haar spel. Er wordt geduldig gezocht naar de juiste mensen. We spelen ons reboundoverwicht uit en brengen de juiste mensen in stelling. De bakkersvrouw en Magdalena zijn maar moeilijk grijpbaar voor de Vitesse-dames. We kruipen op Vitesse en gaan er overheen. Hoewel we net wat teveel tegendoelpunten toestaan in de eerste helft, zijn we aanvallend slagvaardig en noteren we een 11-9 ruststand.

In de rust is de boodschap duidelijk. ‘Doe maar meer van hetzelfde’. Verdedigend was er de ruimte om de Barendrechters nog nét wat meer op te sluiten. Aanvallend was het een kwestie van voorzetten.

De tweede helft begint jammer genoeg een beetje hetzelfde als de eerste. Vitesse wil duidelijk gas bijgeven om weer grip op de wedstrijd te krijgen. Dat gebeurt aanvankelijk ook; hoewel de heren weinig tot scoren komen, bewijzen de Vitesse-dames over veel gevaar te beschikken. Vitesse komt gelijk en opent de wedstrijd weer. Maar niet alleen het begin van de tweede helft blijkt een herhaling; na een stroef begin herpakt Tilburg de wedstrijd en Vitesse moet weer in de achtervolging. Mooiboy en Opa laten zien prima te kunnen verdedigen. Als luchtmacht zijn we met z’n allen superieur. We weten de aanvallen van Vitesse snel te onderbreken, terwijl we zelf met zeer geduldig spel continu aanvallen van 4, 5, 6 schoten weten te produceren. Dan is het wachten op doelpunten. Vitesse wisselt, deels noodgedwongen, maar het brengt weinig verandering teweeg. Mooiboy en Feddinho laten mooie combinaties en afstandsschoten zien en ook Mona doet haar duit in het zakje. Tilburg speelt met meer beleving en energie.

Zo lopen we uit tot een verschil van twee, en meermaals een verschil van drie. Telkens weet Vitesse net te voorkomen dat we de vier verschil op het bord zetten, waardoor de wedstrijd lang spannend blijft. Voor de toeschouwer is het een mooie pot met faire duels, aan weerszijden knokken voor elke kans en goed uitgespeelde doelpunten. Waar Vitesse nog eens aandringt en op twee verschil weet te komen, weten we telkens snel te reageren en een marge van drie te herstellen.

Daarmee wordt de wedstrijd uitgespeeld, met een iets minder doelpuntrijke tweede helft en een eindresultaat van 18-16. Het levert ons twee punten alsook aansluiting met de bovenste plekken op.

Er werd vandaag prima gekorfbald. Met de juiste intensiteit wisten we, in tegenstelling tot sommige andere wedstrijden, twee prima helften te produceren. Die lijn moeten we vooral doortrekken, zeker omdat Vriendenschaar volgende week op bezoek komt. Met de Hardinxvlaar-Giessenborgers hebben we nog een appeltje te schillen, na de verliespartij aldaar, tijdens de eerste competitiewedstrijd. Zij staan twee punten boven ons op de eerste plek. Laten we dus volgende week nog eenmaal de fusten aanslaan, de kuitjes warm wapperen en erop knallen, zodat we op gelijke hoogte komen met Vriendenschaar en onze thuishaven onneembaar afsluiten voordat het zaalseizoen begint!

Tilburg 1.