• Vandaag was het zo ver. ‘Chapitre un’ van ‘la grande finale’. Na een lange en vervelende Corona-periode en een ietwat gekke ‘mini-competitie’ spelen we play-offs voor promotie naar de Overgangsklasse. We traden als nummer één van poule 1Da aan tegen de nummer twee van poule 1Db, Synergo uit Utrecht. Een voor ons onbekende ploeg, want eigenlijk wel iets heeft. Want dat zou deze eerste wedstrijd een soort ‘eerste date’ maken, waarin beide ploegen elkaar zouden leren kennen, een beetje zouden aftasten en konden kijken in hoeverre ze elkaar liggen. And first dates are always fun. Toch?

Zonder blessures of afwezigen konden we vandaag aantreden. Op basis van wat wij konden beoordelen gold hetzelfde voor Synergo. Op voorhand wisten we dat we veel lengte konden verwachten van de Domstedelingen. Dus het zou flink klimmen zijn vandaag. Synergo-spionnen waren reeds gespot op de tribune vorige week, dus we konden verwachten dat zij ook niet geheel als ‘onbeschreven blad’ de wedstrijd zouden beginnen.

Toch was het begin van de wedstrijd direct van ons. Marie-Louise was één van de namen die ze vorige week genoteerd hadden, maar dat wierp niet direct vruchten af want binnen een halve minuut noteerde zij de 1-0. Tilburg vloog goed uit de startblokken en Synergo hobbelde er achteraan. Scherpte in schoten en duels, variatie en afwisseling in het spel, het publiek werd direct op een goede start getrakteerd. Tilburg scoort over veel schijven en de productie bij Synergo komt niet op gang. Feddinho is loepzuiver en krijgt het publiek van de banken met een aantal prachtige afstandsschoten. Goed halverwege de eerste helft staat een 11-3 tussenstand op het bord.

Synergo herpakt zich enigszins. Begint te ‘vechten’ voor iedere bal en Tilburg schakelt een versnelling terug. ‘D’n Beukert’ vloert zo ongeveer iedereen die binnen anderhalve meter van hem in de buurt komt, maar na wat Pauline-actie kunnen we doorspelen. Synergo loopt wat in en we zoeken de kleedkamers op bij een 14-9 ruststand.

Normaliter is dat een prima tussenstand met rust, maar in dit geval zit je natuurlijk pas op een kwart van het geheel. Er moest dus een tandje bij; de marge moest groter. Wij maakten er echter weer een beetje een Antilopen-uit van. Want, zo zou je natuurlijk kunnen denken: dan hebben we dat maar vast gehad. Als we hier nou een super slechte tweede helft spelen, dan hebben we die alvast gehad en hoeven we hem volgende week niet te spelen.

Grapjes en grolletjes daar gelaten, de tweede helft die volgde was ondermaats. Tilburg zakt in niveau; niet zo zeer verdedigend (paar slordigheden daar gelaten) maar vooral aanvallend, en dan in het bijzonder in de combinaties van Mooiboy en Feddinho. De ‘schwung’ was even weg; de passing was niet goed. We moeten harder werken voor onze doelpunten. In de tweede helft halen we eigenlijk in zijn geheel ons niveau niet meer. Het zorgde voor een om-en-om spel waarbij Synergo nog een klein beetje dichterbij kwam. Uiteindelijk wordt er afgefloten op 21-18.

Dikke prima, eerste wedstrijd gewonnen. Maar ook het gevoel dat we het, vooral in de tweede helft, wat hebben laten liggen. De marge had veel groter kunnen en moeten zijn. Slechts zeven maal scoren in de tweede helft is natuurlijk onder iedere omstandigheid ondermaats. We hebben de rode loper voor Synergo uitgelegd om er weer een wedstrijd van te maken.

Ergens is dat misschien ook wel goed. Dat maakt volgende week een échte finale. We beginnen op 3-0 voor, maar met nog een volledige wedstrijd om uit te vechten wie volgend jaar in de Overgangsklasse uitkomt. Dus verstand op nul, deze wedstrijd kun je eigenlijk vergeten. Volgende week een betere wedstrijd op de mat leggen dan deze week, en laten zien wat we waard zijn.

Gelukkig was ons blauw-witte legioen er vandaag om ons te steunen. Reizen jullie volgende week allemaal met ons mee? Nemen jullie je toeters, bellen, spandoeken en geschraapte kelen mee? Dan vechten we in Utrecht met 9 man voor alles wat we waard zijn. Tot dan!

Tilburg 1.