• Vandaag een belangrijke pot. Één van onze achtervolgers, Merwede, komt op bezoek. Merwede is op dit moment de nummer twee in onze poule, op één punt achterstand, samen met Vitesse. Winnen vandaag betekent een gat slaan, en hopen dat de andere achtervolgers punten morsen. Iets wat in deze rare poule regelmatig aan de orde is. Verliezen betekent dat je direct midden in de poule terecht komt, in de nek-aan-nek race die al 10 wedstrijden gaande is. Een gemakkelijke wedstrijd ging het vandaag niet worden, dat wisten we bij voorbaat. Eerder speelden we tegen Merwede, aldaar, en verloren we in een spannende wedstrijd met één doelpunt verschil. Deze doelpuntrijke wedstrijd liet zien dat Merwede een aantal spelers heeft wat makkelijk de korf vindt. De grote vraag was: doen ze dit elke week of hadden ze die dag een buitengewone dag? De andere wedstrijden in de poule bekijkend het tweede, maar we waren natuurlijk op onze hoede. Als we een aantal spelers van Merwede aan banden zouden leggen, moesten we deze klus in eigen huis kunnen klaren. Maar ja, dan moest dat wel ff lukken natuurlijk.

    Waar wij een doelpuntrijke wedstrijd verwachtten, bleek al snel dat vandaag geen herhaling zou zijn van de vorige pot. Direct vanaf het begin werd er aan beide zijden moeizaam gescoord. Er stond veel wind, dit hielp natuurlijk niet mee. Maar wel een lekker zonnetje dus eigenlijk prachtig sportweer. Vanaf de eerste minuut bleek dat Merwede alles, maar dan ook alles, volle bak ging achter verdedigen. Kijk, niks is verboden, en als het werkt dan werkt het, maar als je meedoet om het kampioenschap in de eerste klasse vind ik achter verdedigen wel heftig. Maar afin, dat zette de toon van de wedstrijd en daar moesten we het mee doen. Het publiek zou niet de grote winnaar worden vandaag.

    De gehele eerste helft loopt vrij gelijk op. Het verschil wordt nooit groter dan twee doelpunten. Ieder doelpunt is goud waard, er zijn regelmatig strafworpen, fouten van de tegenstander en vrije ballen nodig om überhaupt de korf te vinden. Merwede speelt nogal fysiek, maar de scheids laat dit toe dus we weten waar we aan toe zijn. We beantwoorden dit gematigd met fysiek spel, laten ons de kaas niet van het brood eten. Door een klein enkelkwetsuur van Mona worden we gedwongen te wisselen. Blijkt later wel mee te vallen, maar we wisselen Mona en de Bakkersvrouw wel van vak. Het eerste verdedigingsvak kan haar schotkracht goed gebruiken. Het eerste aanvalsvak ook, maar ja, de omzetting lijkt wel resultaat te sorteren. Een povere eerste helft leidt tot een ruststand van 6-5.

    In de rust wisselt Merwede met de heren. Maar dit leidt niet tot veel resultaat want Merwede blijft enorm moeilijk tot scoren komen. Tilburg komt ook niet makkelijk tot scoren, maar net ietsje makkelijker. Gedurende de tweede helft kunnen we dus telkens op voorsprong komen. Twee verschil, drie verschil. Maar, net als vorige week tegen Albatros telkens niet de vier verschil. Met nog tien minuten te spelen is er een voorsprong van drie verschil, maar daarna zakt Tilburg weg. Er worden veel kansen gemist. De dames missen in deze fase denk ik wel vijf doorlopers. Merwede vindt wel een paar momenten van scherpte en maakt dus gelijk. Een spannende fase breekt aan en Merwede pakt zelfs voor het eerst de voorsprong. Even lijkt dit een herhaling van vorige week te worden, of erger. Maar Tilburg blijft volwassen spelen ditmaal. Er wordt, eigenlijk de hele wedstrijd al, uitstekend één tegen één verdedigd waardoor Merwede moeilijk haar spitsen vindt. Tilburg leunt op de rebound en zoekt geduldig naar schoten. We hebben over in de rebound en over de dames kunnen de schoten makkelijk genomen worden dus die formule wordt gezocht, en dit werkt. We maken gelijk, én pakken de voorsprong weer. In de laatste minuut wordt zorgvuldig verdedigd en aanvallend de bal niet meer verspeeld. Het laatste fluitsignaal komt op dat moment zéér welkom.

    Het was geen goede wedstrijd. Ook geen leuke, door het trage spel en de weinige doelpunten. Maar ditmaal hebben we wel geleerd van eerdere eindfases en het goed uitgespeeld. Het levert twee belangrijke punten op. Zeker toen we later op de dag leerden dan Vitesse bij Tjoba punten verspeelde, omdat dit betekent dat we zowel Vitesse als Merwede hiermee op drie punten achterstand zetten. Er is een nieuwe nummer twee en dat is ook direct onze tegenstander over twee weken. Het Kinderdijk van onze oude makker Stevie Wonder, wat nu onze directe achtervolger is op twee punten. Van Kinderdijk wisten we thuis te winnen, maar de Alblasserdammers winnen al twee wedstrijden op een rij dus we kunnen weer een lastige pot verwachten. Willen we onze eerste plek behouden, dan zullen we alles op alles moeten zetten tegen de geelhemden. Komt dat zien!

    Tilburg 1