• Jeugdkamp 2022

  Na een klein uitstapje in September 2021 naar de Kiek, mochten we dit jaar ein-de-lijk tijdens Hemelvaart weer naar ons geliefde Roerdomp!

  Dit weekend stond in het teken van veel glitter en glamour: Hollywood!

  Rond 09.00 uur verzamelden de kinderen zich in de kantine voor weer een weekend vol spelletjes en plezier. In dit verslag nemen we je in een vogelvlucht mee door het weekend. Leuk voor de thuisblijvers, maar ook leuk om nog eens even door te lezen wat de kampgangers in vier dagen tijd hebben gedaan!

   

  Goed uitgerust vertrekken. Ahum ahum…

  Geheel in thema kwamen de dames van de A2 verkleed als de cast van de film The Hangover aan bij de kantine. Keurig op tijd overigens! Nadat alle fietsgroepjes een plekje hadden gevonden in de kantine, kon kamp toch echt gaan beginnen.

  Traditiegetrouw gaan we op de fiets naar het kampadres, al was de grote vraag wel welk fietsgroepje als eerste mocht vertrekken. De rangorde werd bepaald door een inschattingsvraag. Want hoe oud is alle kampleiding nou samen? Rond 9.45 uur mochten de F-jes het spits afbijten en als eerste groepje vertrekken richting de Roerdomp.

   

  Onderweg werd er nog even gestopt om wat te eten en te drinken en er moest goed worden opgelet. Bij aankomst moest er namelijk eerst nog een vragenlijst worden ingevuld. Want welke kleur had de voordeur nou toch bij de eerste post en wat was het kenteken van Petra’s auto? Na het invullen van alle vragen en het maken van een persoonlijk scoreformulier, kon het inrichten van de kamers beginnen. Waar in de ene kamer de zakken snoep keurig worden verzameld in de kast en de bedden netjes worden opgedekt, worden er in de andere kamer de tassen ondersteboven gehouden om zo snel mogelijk een zak chips open te kunnen trekken. We zullen even in het midden laten welke kinderen er bij welke kamer horen 😉

   

  Alle sterren verzamelen!

  Na het luiden van bel verzamelt iedereen zich binnen aan de tafels. Er zijn weer veel nieuwe gezichten, dus we leggen toch nog maar even die paar regels die we hebben uit. Vervolgens is het tijd voor het eerste spel! Om de beentjes weer even los te schudden starten we met een ren-spel. De regels zijn simpel; je hebt een kaartje en je moet deze bij de bank inleveren voor een ster. De ster breng je weer terug naar je post voor een punt. De moeilijkheidsgraad? Onderweg kan je kaartje of ster worden afgepakt en je weet van tevoren niet hoeveel punten de verschillende kleuren sterren opleveren. Kinderen en tikkers rennen kris kras door elkaar en er worden verschillende tactieken bedacht om niet op te vallen voor de tikkers.

   

  Heeeete soep!

  Wat zijn we toch blij dat ook zij er weer bij waren; onze kookploeg! Na het voorstellen van alle koks werd er in een razend tempo de Glitter&Glamour tomatosoup uitgeserveerd. Voor een aantal toch wel iets te pittig, maar we hebben toch een hoop lege kopje kunnen verzamelen. Daarna was het tijd voor een ander Amerikaans gerecht: Mac en cheese! Geen zorgen papa’s en mama’s; we hadden er geen groenten in verstopt, maar de bakjes op tafel met de rauwkost zijn goed leeg gegeten. Het sterrendiner sloten we af met een freakshake. Hoewel enkele kinderen zich  hadden verheugd op een frietshake, was deze gezondere variant toch zeker net zo lekker smullen! Na het eten mocht de corveeploeg aan de slag, om daarna weer snel aan het volgende spel te beginnen.

   

  Filmparcours

  Voor dit spel werd er een splitsing gemaakt tussen de ABC en de DEF. Per drietal moesten ze proberen zo snel mogelijk alle filmvragen te beantwoorden. Voordat de filmvraag gesteld kon worden, moest er wel eerst een parcours worden afgelegd! Bij een verkeerd antwoord moet het parcours nog een keer worden afgelegd, hand in hand met een teamgenoot. Vraag weer fout? Dan wordt het parcours nog een keertje afgelegd met z’n drietjes. Er werd gekropen, gedraaid, getijgerd en gesprongen. Mooi om te zien hoe fanatiek iedereen is!

  Ondertussen was het kampvuur al aangestoken en werden de marshmallows geroosterd boven het vuur. Na een klein uitstapje van de A (zie vlogs) bleven veel kinderen hangen bij het kampvuur om chipjes te eten en gezellig te kletsen.

   

  Bever-bende-ellende

  Nadat een stelletje kleine oogjes zich had verzameld aan de ontbijttafels was het weer tijd om in de actie-stand te komen. Tijd voor beverbende, maar dan met kleine opdrachten tussendoor. Tom – van alle markten thuis – kwam verrassend uit de hoek met een school-waardige powerpoint presentatie om alle regels door te nemen. Een hele verbetering ten opzichte van zijn speluitleg van afgelopen najaar zullen we maar zeggen ;) Zodra ook de gehele leiding de regels begreep konden we beginnen. Tactiek en samenwerking bleken de sleutel tot succes. Na vier rondes konden we ons al gauw opmaken voor een tijdige lunch. Er stond immers nog een goedgevuld middagprogramma op ons te wachten.

   

  Mission 007

  In een lange stoet verzamelden we bij de fietsen. Met hier en daar een helpende aspiranten-hand in de rug van onze kleinste telgen, meldt iedereen zich ongeveer een uurtje later heelhuids in het centrum van Oirschot. De groepjes werden op pad gestuurd voor een geheime James Bond missie. Top secret, uiteraard! Dus met weinig voorkennis en een gezonde portie onbegrip ging ieder team op zoek naar de eerste geheim agent, die zich ergens in het dorp schuilhield. Via hints (en soms valse hints) konden de groepjes informatie verkrijgen bij de meldkamer. Uit deze informatie volgde een reddingsactie. Het team dat zich als eerste meldde op het extractiepunt ging er met de overwinning vandoor. Hulde aan iedereen die zijn/haar team trakteerde op een heerlijke ijsco! Goed voor de verkoeling, maar nog veel beter voor de saamhorigheid.

   

  Hoog tijd voor een AVG’tje

  Moe maar voldaan keren we terug op de thuisbasis, waar we worden verwend met een worstje in bladerdeeg vooraf en een gehaktbal, boontjes en gebakken aardappelen voor het hoofdgerecht. Hoewel de meeste buikjes al aardig vol zitten, verdwijnt bij bijna iedereen de cheesecake met witte chocolade (wat een geweldig idee!) binnen no time van het bordje. Blijkt maar weer dat een toetje niet naar de maag gaat, maar naar het hart!

   

   

   

  KVT fright nights

  En dan de roemruchte vrijdagavond; de nachtspellen! Er hangt een gespannen sfeer. De één kruipt net wat verder in zijn schulp, de ander roept iedere 2 minuten op een verdacht harde toon “IK BEN NIET BANG, IK BEN NIET BANG”. De zon verdwijnt achter de bomen, het kampvuur wordt aangestoken, en allereerst mag de D-E-F zich melden. De groepen worden in verschillende enge kamers gestuurd om de Encanto puzzel op te lossen… de enige manier om de goede magie terug te laten keren! Velen van onze C-B-A zouden dit niet hebben gedurfd. Gelukkig deden de stoere kleinere kinderen het geweldig.

   

  Lichtelijk naïef (maar ook wel weer aandoenlijk) was dat de A-B-C echt geloofde dat er geen nachtspel meer zou zijn dit kamp omdat het bos was gereserveerd door een andere groep. Terwijl de Encanto-helden hun nestje gingen opzoeken, marcheerden de overgebleven kinderen richting het nachtspel. Iedereen moest individueel het bos trotseren om een unieke code van gekleurde glowsticks te verzamelen. Traditiegetrouw ging dit niet zonder de nodige schrikmomenten en tranen. Kosten noch moeite werden gespaard om ook de rode lampjes te kunnen bemachtigen. Vredig keerde iedereen daarna nog even terug bij het kampvuur om de dag door te spreken en een vals stukje Nielson mee te blèren.

   

  Surprise surprise

  Op zaterdagochtend werden de creatievelingen opgetrommeld om samen een kunstwerk te maken. De oudste teams mochten aan de slag met de verfkwast voor het grote lompe werk en de overige teams mochten aan de slag met het fijne versierwerk. Glitters, veren en pompommetje; alles werd gebruikt. Het resultaat? Dat houden we nog even onder ons.

  Daarnaast zetten ook de meeste groepjes de puntjes op de i voor het optreden van later op die dag. Andere groepjes komen tezamen om te bedenken wat ze überhaupt gaan doen vanavond. Verschil moet er wezen! Ach, agge moar leut het hè.

   

  De laatste iconische zeskamp van Jan

  De oplettende kijker heeft tijdens het knutselen gemerkt dat er langzamerhand wat meer reuring ontstaat op de grasvelden. Jan is inmiddels ingevlogen om de zaterdagmiddag in goede banen te leiden. Hij stuurt zijn onderdanen vakkundig op pad om ieder spel tot in de puntjes voor te bereiden, want de zeskamp komt eraan! Misschien wel de publiekslieveling onder de spellen. Een zonnetje, een zeepbaan, een stormbaan en allerlei andere knotsgekke teamspellen zijn een voorbode op weer een heerlijke middag. Gelukkig was de zwemkleding niet voor niets ingepakt. Zoals ieder jaar volgde de buikschuifbaan. Eerst als onderdeel van de zeskamp, daarna een titanenstrijd voor die felbegeerde beker. Waar veel talenten voor de toekomst hun verfijnde techniek alvast tentoonstelden, feliciteren we Raf Durville (D-E-F) en Olivier van Wezel (A-B-C) met de overwinningen. Even leek zijn grote broer er met de prijs van door te gaan, om zo de derde in de Wezel-familie te worden die zijn naam op de bokaal zou mogen noteren. Om dit niet zomaar toe te laten ging de turbo bij Olivier nog een laatste keer vol open, en dit bleef door zijn broer onbeantwoord.

   

  Waar we ieder jaar enorm blij zijn met de hulp van Jan bij “zijn” zeskamp, stonden we dit jaar extra stil bij het moment. Ver voordat de kampgangers geboren waren, wellicht zelfs voordat papa en mama bij elkaar kwamen, ging Jan voor het eerst mee. Dit jaar waren wij allemaal bij zijn laatste zeskamp. Langskomen voor een bak koffie (en hoogstwaarschijnlijk een lekker speklapje) zit er nog wel in, maar het organiseren van de zeskamp draagt hij over. “Het is mooi geweest zo”, aldus the man himself. Namens iedereen bedanken we Jan voor al zijn inzet dit afgelopen tijdperk! Geniet van je biertjes en wees welkom bij de zeskamp in de komende jaren.

   

  Barbeknoei

  Als ware Martin Garrix achter een DJ-tafel staan onze mannen en vrouwen van de kookploeg een feestje te bouwen van achter de barbecue. Bonnetjes worden ingeleverd in ruil voor een welverdiend stuk vlees. De echte liefhebbers sluiten aan het einde nog eens aan in de rij om ons van de laatste stukken te verlossen. En sommigen sluiten dan nog eens aan. En nog eens. En als iedereen inmiddels scheel kijkt van de hoeveelheid vlees, komt Florian nog een laatste rondje halen. In de evaluatie nemen we mee dat een BBQ beter werkt met wegwerpbordjes. Olivier staat tot op de dag van vandaag nog satésaus uit zijn oren te vissen. Tijd om daarvan te balen is er niet. De eerste schoongewassen lichamen worden al in glimmende jurken en chique pakken gehezen.

   

  Tillywood’s eigen Oscars gala

  Na een gezamenlijke pitstop voor de groepsfoto bewandelt iedere Tillywood-ster de rode loper. Eerst even moeiteloos poseren voor de paparazzi en daarna plaatsnemen voor het Oscars gala. Alle teams krijgen de kans om de show te stelen met hun ingestudeerde act. Dit alles onder toeziend oog van de kritische jury: Dan Kasparty, Chantal Janzzzz en Fedde van Leer. De sfeer zit er zo goed in dat zelfs Chantal in haar prachtige badjas de ogen open weet te houden. Van al die geweldige optredens kan er maar ééntje tot winnaar gekroond worden. Hoe moet je nu kiezen tussen circus-acrobaten, minions, K3, ABBA en ga zo maar door? Na lang overleg besluit de jury dat de kunsten van de A2 niet onopgemerkt kunnen blijven. Het winnende Oya Lélé galmt nog een keer door de speakers. Bjorn kan zijn geluk niet op. Ook staan we stil bij de Kampert van het jaar! Wie heeft er de meeste sterren bij zijn/haar naam verzameld op de Hall of Fame? Dat kan er maar een zijn. Goed gedaan Jason!

   

  Stoelen en tafels aan de kant. Licht uit, spot aan. De dansvloer is geopend! De nieuwelingen maken vlak voor bedtijd nog even kennis met de Cha Cha Slide en de Macarena. De wat ouderen doen voor het eerst mee met de Sirtaki-dans van de leiding. Confronterend dat die snotneuzen dat dan ook meteen in één keer kunnen… Het bleef nog enige tijd onrustig in De Grote Beerze. Uiteindelijk zingen we samen Guus Meeuwis, eren we de kampgangers die er voor het laatst bij waren dit jaar, en gaan we op “houdoe en bedankt olé olé” in een grote polonaise richting de slaapkamers.

   

  De een komt rustig bij van een druk weekend, de ander kopt ’s nachts nog een rauw eitje. Laten we maar zeggen dat dat een blijk van waardering is. Of zo iets… Maar goed, de nachtelijke avonturen moeten al (iets te) snel plaatsmaken voor bezems en vuilniszakken. Op de kamer van de F wordt nog een veiling gehouden voor alle spullen die de afgelopen dagen het zicht op de vloer onmogelijk maakten. Snel een boterham naar binnen schuiven en weer verzamelen met de fiets in de hand. Nog maar een kilometer of 30 je ogen openhouden. Bijna tijd voor het lekkerste middagdutje van het jaar! Rond het middaguur arriveren we weer op de club, waar we warm worden onthaald door familie en vrienden.

   

  En toen zat het er alweer op. Maar wat kunnen we weer terugkijken op een prachtige editie van het jeugdkamp. Wij hopen dat jullie een fantastische tijd hebben gehad! Wij hebben in ieder geval enorm genoten van jullie enthousiasme, energie, valse liedjes en verhalen.

   

  Wellicht onnodig om te vermelden, maar ook volgend jaar gaan we weer met Hemelvaart op kamp. Om hem zeker niet te vergeten kun je hem vast met dikke rode stift in je agenda zetten: 18 t/m 21 mei 2023!

   

  Tot slot willen wij nog een paar mensen/organisaties bedanken voor alle hulp:

  • Van Dal Mannenmode: voor het vervoeren van onze kampspullen.
  • Bakkerij van Beijnen: voor het dagelijkse brood.
  • Zeilmakerij van Balen: voor de Tillywood spandoeken.
  • En nogmaals in het bijzonder Jan Meeuwsen voor het organiseren van de zeskamp! (Tot volgend jaar? 😉)

  Kijk hier voor de foto's

  Met hartelijke groet,

   

  Namens de kampleiding en kookploeg,

  Fedde Buinink en Melissa van Beuningen

   

  Kampleiding: Bjorn Janssen, Elke van Beurden, Kaspar Buinink, Morris van Hooff, Petra Willemen, Quinty Mönch, Rebecca van Bijsterveld, Rowan Dankers, Tom Labee, Willis van Hooff en Rob Piëtte.

   

  Kookploeg: Susan Danklof, Erik Mentink, Esmé Janssen, Cynthia Mentink, Maarten Panis, Justin van Assouw en Tom Panis.