• Na een zwanendans van vijf speelrondes was het vandaag dan zo ver: vermeend poulefavorieten Animo en Tilburg zouden de degens gaan kruisen. Wijzelf liepen geen schrammen op in de wedstrijden tot nu toe. Animo liep vorige week echter de eerste mentale klap op doordat rivaal Tiel ’72 (uit Tiel) de eerste twee punten afsnoepte. Voor Animo was het dus direct alles of niks. Voor ons gold, zo benadrukte The Big Belgian Boss: wij mogen, zij moeten, laat dat dus in je voordeel zijn.
    Omdat we ons huiswerk hadden gedaan wisten we zo ongeveer waar we aan toe waren. Animo was een ploeg die het vooral van een paar spelers moet hebben. Nogal een contrast met onze eigen ploeg, die juist vanuit alle acht spelers de dreiging zoekt. De grote vraag was vandaag dus: kon Animo het voor elkaar krijgen om met die paar spelers meer te produceren dan wij met een hele ploeg?
    Animo was in ieder geval gesterkt door een fanatieke aanhang. Een aantal goed gebekte jongemannen, gewapend met spandoeken, trommels en boxen, zorgde voor een goede sfeer (tenminste voor de thuisploeg) en bij aanvang van de wedstrijd zat de sfeer er dan ook direct in door de fakkels die het veld even in nevelen hulden. Een heerlijke manier om de wedstrijd af te trappen, want dan voel je meteen dat het vandaag om de knikkers gaat.
    Direct in de wedstrijd – de bal was nog niet eenmaal in het aanvalsvak van Tilburg geweest – kreeg Animo een teleurstelling te verwerken. Een van de Geldermalser dames liep een knieblessure op en zoals wij begrepen was dat niet de eerste keer. Dat soort blessures zijn uitermate vervelend. We hopen dat ze snel herstelt! Na het hervatten van de wedstrijd bleek meteen wat het strijdplan van Animo was: achterverdedigen. Hierdoor ontstond een beetje een suffe sfeer in de wedstrijd. Het korfbal komt dan niet echt los. Het publiek wel; zij nodigden Sexy regelmatig uit voor een gezellig kopje thee aan de zijlijn (‘Kom dan, jonguh’). Gelukkig hadden wij het geduld om keer op keer de oplossing te zoeken en weer diepte en dreiging in ons spel te brengen. We scoorden gestaag gedurende de eerste helft en legden tegelijkertijd veel druk op Animo wat regelmatig tot fouten leidde bij de Geldermalsers. Volwassen en geduldig spel leidde tot een prima 6-10 ruststand. Het gat was geslagen, maar de wedstrijd nog niet gespeeld.
    ‘In de eerste tien minuten na rust gaat de wedstrijd beslist worden’, zeiden we tegen elkaar in de rust. Kruipen zij terug tot twee verschil of slaan wij een gat van 6? Als dat tweede ons zou lukken dan zou het een kwestie zijn van het restant van de wedstrijd uitspelen. En dat gebeurde ook: hoewel Animo echt wel een tweetal (in scorende zin) uitblinkers aan haar zijde had die regelmatig knappe doelpunten maakten, konden wij als collectief méér leveren. Door met regelmaat het eerste verdedigingsvak van Animo helemaal dicht te zetten, ontstond er ruimte om uit te lopen. Met twee knappe doelpunten van Feddinho, redelijk snel in de tweede helft, hadden we dan ook het gat van zes doelpunten te pakken. Dat maakte het mogelijk de wedstrijd uit te spelen. Zo lang wij iedere keer één doelpuntje maakten na een vakwissel, was het voldoende om de wedstrijd voort te laten duren. Er werd geduldig gezocht, zeker gezien de druk die Animo in de één tegen één duels knap oplegde. Marilène was belangrijk met een paar knappe doelpunten. Toch komt Animo pak ‘m beet tien minuten tijd nog op vier verschil, mede doordat wij het zelf aanvallend even af laten weten. Met nog even gas op de lollie slaan we echter vijf minuten voor tijd wéér een gat van zes doelpunten en is de wedstrijd gespeeld. Met 17-23 op het scorebord fluit de goed leidende arbiter af.
    In een uitwedstrijd 23 maal scoren tegen de directe concurrent is gewoon prima. Dan moet de tegenstander van erg goede huize komen om nóg meer te scoren. Door Animo op 17 doelpunten te houden, misschien net iets meer dan je zou willen maar ach, sla je een gat van 6 doelpunten in een uitwedstrijd. Nog een iets ruimer gat dan het gat dat we we in de uitwedstrijd tegen de andere nummer twee, Tiel 72 (uit Tiel), hebben geslagen. Een prima uitgangspositie dus.
    Vandaag hebben we een volwassen pot gespeeld, dat geldt voor iedereen die op het veld stond. We hebben gevochten waar dat nodig was en onze kop er de volle 60 minuten bij gehouden. Door met acht man dreigend te zijn gaven we Animo geen aanknopingspunten om onze scorende drang aan banden te leggen. Chapeau mensen!
    We slaan een belangrijke slag in deze klasse. De gedeelde nummers twee hebben we nu beide bezocht en beide op een nederlaag getrakteerd. Daarnaast hebben ze ieder ook al punten gemorst. Met een gat van vier punten én een beter onderling resultaat, plus een aanzienlijk beter doelsaldo zitten we goed op koers. Nu is het zaak om onze kop erbij te houden en iedere wedstrijd als een finale te spelen. Te beginnen tegen DOT volgende week, waar we er weer voor de volle 180% tegenaan zullen gaan!
    Tilburg 1