Home / Nieuws

Kampverslag 2019

01-07-2019 21:29

Kamp 2019

Op een bewolkte donderdagochtend in mei verzamelden ongeveer 70 kinderen op het clubhuis om te vertrekken richting het kampadres. Dit jaar stond in het teken van vernieuwing! Zo zijn we dit jaar voor het eerst gaan vloggen, hebben we een extra zeepbaankampioenschap voor pupillen én kon je tijdens alle spellen punten verzamelen om tijdens de bonte avond in te zetten. 

Een donderdagochtend om nooit te vergeten!

Dit was de eerste keer in heel de historie van het jeugdkamp dat er geen ongelukken, lekke banden, valpartijen of verdwaalde groepjes waren. Bovendien was het voor de dames van de B2 écht een donderdagochtend om nooit te vergeten. Zij vertrokken namelijk als groep 2 aan de fietstocht, maar mochten na ruim 1,5 uur wachten op de jongens nog een keer vanuit het clubhuis vertrekken richting de Roerdomp. Gelukkig hadden zij wel voldoende brandstof (gefrituurde kip met BBQ-saus) om deze helse tocht nog een keer af te leggen J.  Helaas dames … plannetje mislukt!

Ook dit jaar konden de teams bij de fietstocht al de eerste punten ontvangen. En wat werden we allemaal blij van de E2! Onder leiding van Bjorn en Quinty zorgden zij ervoor dat hun fietsen niet alleen onwijs tof waren versierd, maar ook dat ze tijdens de fietstocht voor alle weggebruikers herkenbaar waren. Zij waren dan ook het eerste groepje dat punten kreeg voor de bonte avond.

Donderdagmiddag: het ren-je-rot-Willis-van-Hooff-spel!

Nadat alle kinderen hun bed hadden opgemaakt, tassen helemaal hadden uitgepakt en vooral al het snoepgoed gestructureerd hadden gepositioneerd konden we van start met het middagspel. Laten we het een traditioneel Willisspel noemen. Oftewel, de uitleg roept altijd veel vragen op, het klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar als het spel uiteindelijk écht start snapt iedereen het binnen 1 minuut. 1 ding staat altijd centraal … RENNEN! Ook nu weer, altijd fijn om na zo’n fietstocht van 2 uur even de benen te strekken. En achter elkaar aan te rennen. Je kon dit spel het beste vergelijken met levend Cluedo. Wie, wat, waar en wanneer stonden vooral centraal door middel van het verzamelen van kaartjes.

Hollandse kost zorgt voor een grote verassing!

Hutspot met worst of Andijviestamppot met spekjes? Nou beste ouders … vraag het recept maar op bij onze kookploeg, want tijdens de eerste avond ging vooral de Andijviestamppot als een malle! Sterker nog, er was in geen velden of wegen nog andijvie te bekennen. Zelfs de kids die nog nooit van andijvie hadden gehoord waren aan het smullen. Gelukkig was ook de hutspot nog steeds in trek, waardoor onze kookploeg moe maar voldaan kunnen terugkijken op een fantastisch diner! Als afsluiting van kreeg iedereen nog een lekkere stroopwafel. En was iedereen klaar voor de avond!

Hollandse spellen zorgen op donderdagavond voor veel plezier en vertier

Spijkerbroekhangen, zaklopen, papier-steen-schaar en koekhappen zorgden voor veel blije gezichten op de donderdagavond. Vooral bij papier-steen-schaar was het hilarisch dat onze pupillen steeds weer gehakt maakten van de oudere aspiranten. Koning van het spel was toch wel Raf, die later zijn skills ook nog even aan de leiding toonde. Voordat we gingen verzamelen bij het kampvuur moest ook de leiding er nog aan geloven. De jongens tegen de meisjes met koekhappen. Ik zal als ondergetekende maar in het midden laten wie er had gewonnen. Maar om Morris zijn woorden te gebruiken … ‘wie zijn de beste?’

Rond het kampvuur met lange stokken en marshmallows

Traditiegetrouw sluiten we de eerste avond samen af rond het kampvuur. Ondanks dat het al redelijk laat is mogen de kleinste onder ons nog even smullen van een marshmallow. En kijken zij vol bewondering naar de vuurvliegjes en het prachtige vuur. Ook volgt al snel de vraag wat we de volgende dag allemaal gaan doen. Volgens mij wordt het dan tijd om écht lekker te gaan slapen! De jongste slapen als een blok, maar de ouderen houden de gemoederen lang bezig. Rond 4.30 uur is iedereen in zijn eigen kamer. En keert de rust terug op kampeerboerderij de Roerdomp.

Vrijdagochtend aan de ontbijttafel zien we veel witte koppies

Tja, 3 uur slaap is niet voor iedereen weggelegd! In de vlog van Sterre en Yentl zie je dan ook een aantal beteuterde gezichten. Het voordeel: we konden lekker rustig ontbijten J. Bovendien had de leiding zo alle ruimte om de pupillen precies uit te leggen wat we die dag gingen doen. Na het ontbijt nog even corveeën. En dan klaarmaken voor het volgende spel (schoenen en sokken aan) … we gaan namelijk richting het natuurgebied! Daar gingen we weer een oer-Hollands bordspel spelen, namelijk Ganzenbord. Een beetje chaotisch, maar wel met veel enthousiasme gingen verschillende teams aan de slag. Zo moesten ze verschillende opdrachten doen om uiteindelijk verder te komen in het spel. En volgde er een verdiende winnaar!

Ondertussen op het kampadres was de leiding samen met Jan al druk bezig met de voorbereidingen voor de zeskamp. Sinds vorig jaar is deze van de zaterdag verplaatst naar de vrijdag. Vooral omdat het voor Cynthia steeds lastiger wordt om de wedstrijden te verzetten hebben we besloten om dit onderdeel naar de vrijdag te halen. Zo hoeft niemand één van de leukste spellen van kamp te missen!

Een lunch met Nederlands grootste trots … de frikandel!

Je snapt dat na een korte nacht, een ochtendspel én een lekker zonnetje een frikandel erin gaat als zoete broodjes. Nou ja, zoete broodjes … we aten gewoon boterhammen. Na de lunch snel zwemkleding aan, handdoek bij de hand en goed luisteren of Jan jouw naam goed uitspreekt bij het verdelen van de teams.

Vrijdagmiddag stond in het teken van ‘ter land, ter zee en in de lucht’

Tijdens de jaarlijkse zeskamp gaan alle teams er altijd vol in om te winnen! Zitvoetbal, estafettes, de zeepbaan, sponzen gooien, bordjes lopen en een toren maken van plastic bekertjes en plankjes. Alle klassieke spellen van Jan waren weer van de partij! We hebben weer gekozen voor veel waterspellen, ondanks de bewolking was het toch goed uit te houden … en zagen we de kids weer genieten! Sommige kinderen hadden na de zeepbaan wat rode plekken, blauwe plekken na de estafette en natte plekken na het sponsen gooien J. Na 12 rondes waren we helemaal rond en verzamelden we bij de zeepbaan voor de jaarlijkse kampioenschappen.

Een primeur: Xavi is de eerste zeepbaankampioen bij de pupillen!

De afgelopen jaren zagen we steeds meer pupillen afhaken tijdens de zeepbaancompetitie. Ontzettend jammer, want je moet toch écht vlieguren maken om jouw stijl steeds een beetje aan te scherpen. Zo kun je namelijk uiteindelijk ooit de beker met de grote oren mee naar huis nemen. De reden … ‘we kunnen toch niet winnen!’ … nou daar hebben we dit jaar wat op bedacht. We roepen een pupillenkampioenschap tot leven. De winnaar mag zich dan een jaar lang de zeepbaankampioen van de F-E-D noemen. En krijgt (een iets minder grote) wisselbeker mee naar huis. We hopen zo dat ook de komende jaren steeds meer kinderen meestrijden om de titel! Xavi, gefeliciteerd!

Sam van de Werken wint na een lange strijd de zeepbaanbokaal!

Man, man … wat was het spannend. En wat was de aanloopafstand kort, volgens mij hebben we nog nooit zo’n korte aanloop gehad. Natuurlijk ook een groot compliment voor alle deelnemers! Want in de slotfase ging het écht om de millimeter. Hoe scherp is je aanzet, je afzet, je techniek, je aerodynamica? Uiteindelijk wist Sam iedereen van de baan te krijgen. En wint de zeepbaanbokaal!

Ook Suriname was tijdens dit jeugdkamp vertegenwoordigd

Bij het thema Oer-Hollands kunnen we natuurlijk ook Suriname niet vergeten. Onze kookploeg zorgde ervoor dat alle lekkernijen uit dit land tijdens het diner werden voorgeschoteld. Zo startten we met een Saoto-soep. Voor de niet-kenners. Een bouillon met taugé, rijs en een eitje. Voor sommige kinderen was de soep iets té pittig, maar bij anderen (en de leiding) ging de soep er goed in! Daarna volgde een combinatie van Roti én Bakkeljauw … Aardappelen, sperziebonen en vissticks. Met een ruime fantasie lukt het jullie vast om dit voor je te zien J. Voor het toetje vlogen we weer even terug naar Nederland … alle kinderen waren dolgelukkig met een overheerlijke vlaflip!

Vrijdagavond zorgden onze pupillen voor een lichtjesparade

De allerkleinste hadden een echt nachtspel. Iedereen kreeg een klein gekleurd lichtje om hun vinger. In het bos moesten ze gaan zoeken naar bankbiljetten in dezelfde kleur als het lichtje. Er liepen ook drie spoken in het bos. Zij konden niets zien, maar wel echt heel goed horen. De kinderen moesten dus echt heel stil zijn in het bos, anders kwam de spoken achter ze aan en mochten ze het gevonden geld afpakken. Gelukkig was dit gewoon onze eigen kampleiding. Ook tijdens dit spel hadden we een primeur … ondanks dat het vooraf stiekem toch wel een beetje spannend was, deden alle kinderen mee en bleef dus niemand achter bij het kampvuur!

Geïnspireerd door de film BirdBox mochten de aspiranten dit keer geblinddoekt door het bos!

Dit zorgde niet alleen voor een hoop extra spanning, maar ook voor een heleboel leuke foto’s! De groepjes startten overigens met een soort van ‘escaperoom’. Nadat zij de puzzel hadden opgelost mochten zij geblinddoekt richting bos om een lint te volgen. Net als in de film gingen ze geblinddoekt in een bootje over het water heen en kwamen zij onderweg natuurlijk voldoende wezens en dingen tegen. Soms schrikken, soms lachen en soms totaal de weg kwijt! Bij terugkomst nog even napraten aan het kampvuur, al gingen de meesten gelijk naar bed. De volgende ochtend stond er namelijk nog een competitiewedstrijd op het programma.

Vrijdagavond was een rustige en stille nacht in Westelbeers

Na een hele korte donderdagnacht … en een hele lange vrijdag mocht iedereen eindelijk naar zijn of haar bed. Iedereen besloot dan ook om maar meteen naar hun eigen kamer te gaan en heerlijk te gaan slapen!

Bakkers klaar …. Bakken maar!

Met deze legendarische woorden gingen de groepjes op zaterdagochtend aan de slag. Eerst moesten zij het deeg voor de koekjes maken. En wat was het gaaf om te zien dat iedereen wel iets van thuis had meegenomen om toe te voegen aan het recept. Na het deeg hadden de kinderen even een korte pauze … om daarna alle mouwen op te stropen … en er vol tegenaan te gaan! Zij moesten namelijk een soesjestaart van minimaal 30 centimeter hoog op de werkbank plaatsen. Bovendien krijgen zij in hetzelfde uur ook de taak om het deeg van de koekjes om te toveren tot de lekkerste koekjes van de hele wereld! Rond 12 uur hadden alle groepjes een spektakelstuk én de technische opdracht volbracht, nou ja, op iedere werkbank stonden in ieder geval 2 dingen.

De vakjury bestaande uit onder andere meesterbakker Tom gingen eerst langs om het spektakelstuk te beoordelen. De groepjes kregen nog de kans om er een prachtig verhaal bij te verzinnen, wat ook voor een hoop verassing zorgden. Nadat alle koekjes waren afgebakken maakten zij nog een ronde langs de werkbanken. Het resultaat mag er zijn … al waren sommige koekjes te zout, te slap of te klef. Tja, het blijft natuurlijk een technische opdracht.

Tijdens de lunch stond er een ander lekkernij op het menu … pannenkoeken!

Of is het pannekoeken? Ach, we zeggen wel flensjes J. Met een beetje stroop en poedersuiker gingen deze flensjes er goed in. Ondertussen druppelden ook de C, B en A binnen na hun competitiewedstrijd … en waren we gelukkig weer compleet.

Waterpret op zaterdagmiddag

De wolken van donderdagmiddag hebben op zaterdagmiddag plaats gemaakt voor een heerlijke zon en een temperatuur boven de 25 graden. Oftewel, waterpret mag niet ontbreken. Na de lunch speelden we een kort spel waarbij je vooral nat werd als je moest gaan zitten. Dit betekende namelijk dat je was getikt … en om je weer vrij te spelen moest je de beker die je in je hand had over je heen krijgen van een medespeler. Voor iedereen een verademing, want na het bakken was dit een prettige verkoeling. Na het spel was er zelfs nog tijd om even te gaan zwemmen. Hup, met zijn allen naar het meer! De pupillen spelen aan de waterkant in het zand. En de aspiranten gaan zwemmen of liggen te chillen op het gras … al met al een geslaagde middag!

De BBQ zorgt voor veel blije gezichten!

Een lekker zonnetje, een stukje vlees, een glaasje fris én heerlijke salades. Als afsluiting van het jeugdkamp zorgen we altijd voor één groot feest tijdens de jaarlijkse BBQ. Leuk om te zien dat er onderling weer een ruilhandel was van (vlees)bonnetjes. Zo kreeg iedereen de stukjes vlees die hij of zij ook écht lekker vindt. Als afsluiting mag natuurlijk een ijsje niet ontbreken ... op naar de bonte avond.

Korte spelletjes met als inzet jouw welverdiende punten

Tijdens het gehele kamp kon je voor jouw team punten verdienen. Deze punten vormden de basis voor de bonte avond. Iedere keer kregen alle teams de keuze hoeveel punten zij in gingen zetten. Zo moesten ze bijvoorbeeld pasta rijgen, blokken omgooien met een tennisbal in een panty en chips laten plakken op een hoofd met scheerschuim. Uiteindelijk wint de F1 het eindspel … en zijn zij de winnaars van het jeugdkamp 2019! En toen … toen was het tijd om te gaan dansen J!

Eerst nog beschaafd met een aantal kinderliedjes, maar toen de F en E naar bed waren begonnen onze oren toch behoorlijk te klapperen. Volgens mij kunnen we de Dikke Van Dale de komende jaren behoorlijk gaan uitbreiden met straattaal, ach … we hebben weer wat geleerd. Bovendien was er ook een moment op de avond dat de aspirantenmannen de kampleidingmannen uitdaagden voor een ‘battle’. De afspraak … ‘wij houden ons niet in’ ... met een hilarisch filmpje als gevolg. Ook volgden nog de Sirtaki van Willis, de van links naar rechts van Snollebollekes én de Cha-cha-slide. Oftewel, we sloten het jeugdkamp van 2019 in stijl af.

Zondagochtend inpakken en wegwezen!

8 uur scherp staan we op om te gaan ruimen. Al het snoepgoed is op, de tassen zijn weer gepakt en de kamers weer geveegd. Als alles weer in de vrachtwagen zit stappen we de fiets op en gaan we richting huis. Op de terugweg knippen we de groep vaak nog even in Drieën. Om zo veilig het Bels Lijntje te passeren, alleen Bjorn had dit jaar erg veel moeite om 1 straat rechtdoor te fietsen en dan rechtsaf te slaan. Uiteindelijk wilde hij met zijn groep via het Laar en het centrum naar de Reeshof fietsen. Lieve ouders, excuus voor een halfuur vertraging, voor meer informatie vraag Bjorn Janssen J. Gelukkig hebben we alle 70 kinderen weer veilig thuisgebracht … op naar volgend jaar!

Na 13 edities neem ik afscheid van de kampcommissie

De klap kwam vooral toen ik alle kinderen op hun fiets weer het KV Tilburgterrein op zag draaien. Iedereen weer veilig thuis, moe, maar een hoop herinneringen en ervaringen rijker. Daar doe je het voor! Tegelijkertijd kwamen ook mijn 2 kleine kinderen de hoek om voor een knuffel. Ik ga me de komende jaren namelijk iets meer richten op mijn gezin. En met pijn in mijn hart neem ik afscheid van het jeugdkamp. Kampleiding, kookploeg en kinderen bedankt voor een fantastische tijd!

Lieve ouders, ik wil jullie vragen om ook de komende jaren het Hemelvaartsweekend te reserveren voor kamp! Voor kinderen van 6 tot 16 een onvergetelijke tijd vol innovatieve spellen, lekker weer én leuke kampleiding J. Zorg dat je begin volgend jaar weer op tijd inschrijft voor het jeugdkamp van 2020!

Bedankt voor alle mooie jaren! En op naar volgend jaar! Tot slot bedanken wij onze sponsoren:

Namens de kampcommissie,

 

Rob Piëtte

                      

 

 

 

 

 


Reacties (0)

Reageer


Reageren:

Naam:

E-mail:

Reactie: (Max. 1000 karakters)    0 / 1000