Home / Nieuws

Verslag Jeugdkamp 2018

18-05-2018 18:02

Jeugdkamp 2018

Verjaardagen, Koningsdag, Kerst, Sinterklaas, Pasen, Halloween, Pinksteren … maar we begonnen natuurlijk gewoon op Hemelvaartsdag. Rond de klok van 09.00 uur verzamelden de kinderen zich in ons clubhuis voor weer een weekend vol feest! Het thema van dit jaar. Eigenlijk kwamen alle feestdagen wel voorbij. In dit item nemen we in vogelvlucht alles even door. Leuk voor de thuisblijvers, maar zeker ook leuk om even terug te lezen wat je in 4 dagen tijd allemaal hebt meegemaakt.

 

Versierde fietsen én kleine spelletjes openen het feestweekend!

Op woensdagavond werd er door de ouders van de E nog flink geknutseld. De spaken van veel fietsen waren voorzien van een lekker fel kleurtje. Wat natuurlijk op donderdagochtend een mooi schouwspel opleverde onderweg. O ja … en de vlaggetjes op de wangen van de mannen zijn volgens mij heel het kampweekend blijven staan (En toch blijven beweren dat ze écht goed hebben geschrobd J).

Om 09.15 uur vertrekken de eerste groepjes richting Westelbeers. Met een spontane en heerlijke lunch van bakkerij Theo Pastoor als cadeautje! In de tussentijd speelden de C-aspiranten een aantal spellen. Om de tijd te doden, maar zeker ook om te strijden wie er als eerste mocht vertrekken. Tijdens Halli Galli, Tienen, Jenga werd er flink gestreden, en met de Rubixcube kon iedereen bonuspunten verdienen. Voor sommige al moeilijk om één vlak vol te krijgen, andere (bijvoorbeeld Stijn) waren binnen 1 minuut al klaar met draaien.

Onderweg werd er nog even gestopt om wat te eten en te drinken. Met slechts 1 lekke band, een paar kleine valpartijen en een plasbeurt in de bosjes kwamen alle groepjes heel op het kampadres aan. Snel alle spullen pakken en de kamers inrichten … waar de jongens van de F en E een nieuw wereldrecord vestigden. Zij hadden namelijk binnen 15 minuten al heel de kamer overhoop gehaald. En letterlijk hun tassen ondersteboven gehouden. Ahum … Lieve ouders … fijn als jullie volgend jaar het hoeslaken en de pyjama’s van de jongens bovenaan leggen J haha.  

Een verjaardagsfeest zonder ballonnen kan natuurlijk niet

Iedereen is er … de bel gaat … en braaf verzamelen alle kinderen zich binnen aan de tafels. Veel nieuwe gezichten, dus we leggen toch nog maar even die paar regels die we hebben uit. Vervolgens is het tijd voor de eerste feestdag: je verjaardag! Geen taart met kaarsen, maar een ballonnenspel. En natuurlijk vlaggetjes. Met een ballon om de enkels was het de bedoeling om zoveel mogelijk cadeautjes te verzamelen. Ieder groepje had één ballon met confetti (het cadeautje). Bovendien moesten de groepjes ook een verjaardagslinger in de juiste kleuren bij elkaar verzamelen. Alle groepjes renden, trapten op ballonnen én waren druk bezig met het verzamelen van de vlaggen. Het zag er niet alleen van een afstand ontzettend leuk uit, ook de omgeving zal zich een hoedje hebben geschrokken van al die knallende ballonnen.

De tafel was al gedekt voor het kerstdiner

Ook dit jaar past onze kookploeg zich naadloos aan. Voor het eerste diner werd er een heus kerstdiner op tafel gezet. Een heerlijk voorgerecht met meloen en ham, cervelaat met roomkaas en een tomaatje met mozzarella ging er al goed in. Daarna een feestmaal met röstirondjes, sperziebonen én jawel … stoofvlees! Leuk om te zien dat iedereen minimaal wel 2 onderdelen van het hoofdgerecht lustte. En dat iedereen lekker heeft gesmikkeld. Tot slot sluiten we het kerstdiner af met een beker vanille/chocolade vla met chocoladehagel. Wat een feest! Na het eten mocht de corveeploeg aan de slag, om daarna weer snel aan het volgende spel te beginnen.

Are you ‘tokking’ 2 me? Pasen … met heeeel veel eieren

Ik zie het jullie nóg denken na het lezen van de informatiemail. Een doosje met 10 eieren? Waarom zouden ze dat in g#dsnaam mee moeten nemen? Ruim 700 eieren gingen mee richting de Roerdomp. Maar wat kun je daar dan allemaal mee …. Nou, een heleboel kan ik je vertellen.

Natuurlijk passen de eieren bij de feestdag Pasen. En nee, we gingen ze niet alle 700 verstoppen. We speelden verschillende spellen. Met een ei een parcours afleggen is een klassieker, maar we hadden ook het gooi/vangspel én het prachtige spel ‘eierroulette’. Bij dit spel kreeg Ieder groepje één doosje eieren. Sommige eitjes waren gekookt … en andere waren rauw. Aan hen de taak om te raden wat voor eitje zij op hun hoofd kapot gingen slaan. Heerlijk om naar te kijken, en ach … ei is toch ook écht wel goed voor je haar J. O ja, gelukkig hebben we de foto’s nog. Kijk snel bij de foto’s om met ons mee te genieten. Na het spelen met eieren adviseerden wij de kinderen om snel een douche te nemen. En daarna gezellig bij het warme kampvuur te komen zitten.

Nieuwjaar met champagne én oliebollen …

Het werd al snel donker, het kampvuur knisperde en veel kinderen hadden hun marshmallows tevoorschijn getoverd om te roosteren boven het kampvuur. Maar zoals jullie weten volgt er na een kerstdiner al snel een nieuwjaarsfeest … en geen oud en nieuw zonder oliebollen en (kinder)champagne. Samen telden we af, we proosten met elkaar én wensten elkaar een prachtig jaar! Nog lang bleven veel kinderen hangen bij het kampvuur om liedjes te zingen en gezellig te kletsen.

… gevolgd door een frisse nieuwjaarsduik op vrijdagochtend

Half 7 …. tijd om op te staan. Het nieuwe jaar luiden we namelijk traditiegetrouw in met een nieuwjaarsduik. Snel je zwembroek/bikini aan … én hop het water in! Met een beetje gemor (wat ik begrijp zo vroeg in de ochtend) ging toch iedereen het water in voor een frisse duik. Even omkleden én daarna samen ontbijten om de dag écht fris en fruitig te beginnen.

Ieder team een feestdag, tijd om de act wat meer vorm te geven.

Anders dan anders stond deze ochtend het knutselen op het programma. Alle teams kregen een feestdag toegewezen. En deze ochtend hadden ze de tijd om een act in elkaar te zetten. Veel gebruikten daar een wit T-shirt voor. En thuisblijvers, geloof me, het is leuk om al die creativiteit te zien. Volgens mij zit de nieuwe Picasso er wel tussen. En kunnen we binnenkort de eerste werken in het Rijksmuseum aanschouwen, onze voorraad verf moet namelijk na dit kampweekend weer worden aangevuld. Daarnaast werd er ook muziek uitgekozen, een choreografie gemaakt én kreeg iedereen een rol binnen de act.  

Na het knutselen organiseerden we een paaslunch

Even bijkomen met een lekkere boterham, gekookt eitje en glaasje melk. Ook waren er nog wat lunchpakketjes over van bakkerij Theo Pastoor. Sommige konden dus extra genieten van een eierkoek, krentenbol, wit- of bruin bolletje. Daarna snel allemaal omkleden. Insmeren, zwemkleding aan en handdoek mee. Iedereen zit al klaar voor de zeskamp!

De koningsspelen van Jan met vooral veel water

Huh … op vrijdagmiddag de zeskamp van Jan? Jazeker! Ook dit jaar heeft hij zich weer uitgeleefd met het bedenken van nieuwe spellen, maar ook de klassiekers waren weer van de partij. Zo moesten de kinderen ballonnen blazen om een puzzel te mogen leggen, werd er weer flink met bekertjes gestapeld én tegen elkaar gestreden in het zwembad met zitvoetbal. Bovendien mochten de kinderen zich weer over een megagroot luchtkussen hijsen. En klimmen op megagrote ballen om een parcours af te leggen. Gelukkig was het ook nog eens lekker weer, wat weer zorgde voor veel waterpret én blije gezichten. Tot slot was er op deze vrijdagmiddag ook weer voldoende groene zeep aanwezig. De glijbaan … en de zeepbaan!

En de zeepbaanbeker gaat dit jaar naar … Anne van Erven!

Alle spellen zijn gespeeld, tijd om te gaan strijden voor de jaarlijkse zeepbaanbeker. Een eer, een fenomeen en een lijst die al vanaf 1995 wordt bijgehouden. Voor de jongere kinderen goed om al vroeg te beginnen. Ook al win je misschien nog niet … meters maken én blijven oefenen! Jouw tijd komt ook nog wel om écht mee te strijden om de felbegeerde beker! Uiteindelijk bleven de ouderen kinderen over, en wat was het een spannende strijd. De aanloopafstand werd zelfs ingekort tot ongeveer 4 meter. Uniek dat de overgebleven kandidaten zelfs toen nog bijna het einde van de ruim 35 meter lange baan haalden. Er kan er maar één de winnaar zijn, en ook dit jaar weer een dame, met een unieke schuifstijl … Anne van Erven! Anne had tijdens het glijden nog tijd over om even haar bikini goed te doen, en zelfs het einde van de baan te halen waar andere al moeite hadden om gewoon recht de overkant te halen. Uniek! Gefeliciteerd, wij zorgen dat jouw naam op de beker wordt ingegraveerd. En wie weet, volgend jaar mag je hem volgens mij nog verdedigen J.

Deze middag sluiten we af met Chinees nieuwjaar

Dit keer geen oliebollen en champagne, maar Chinese tomatensoep, vegetarische nasi, satésaus en kroepoek. Vooral dit laatste onderdeel van het hoofdgerecht ging er goed in! Maar gelukkig ook de rest was heerlijk klaargemaakt door onze kookploeg. Het diner sloten we af met een beker vers fruit … zo weten wij in ieder geval zeker dat er naast chips, snoep en andere zoete rommel de kinderen ook hun vitamine C weer binnen hebben.

Trick or treat voor de kleinste spoken van het kamp

De avond viel … en veel kinderen kropen al dicht tegen elkaar aan. De vrijdagavond is voor veel kinderen altijd onwijs spannend. Ze zien van alles om zich heen gebeuren, maar ze weten nog niet wat er gaat komen. Het kampvuur gaat aan, en de D, E en F mogen zich binnen verzamelen. In groepjes gaan zij een lampionnentocht doen in het bos. En bij iedere lampion vinden zij een persoon die iets van hen wil. Stapvoets richting het bos … en al snel hoorden we een meisje huilen. Niemand wilde met haar trouwen. En ze was écht dolgelukkig om onze allerkleinste te zien. 1 van hen mag met haar trouwen én kreeg een (snoep)ring als cadeautje. Bij de 2e lampion stond sneeuwwitje ons op te wachten met haar giftige appel. En tot slot stond ook roodkapje in het bos, en ja, ook de grote boze wolf was van de partij. Goed geschrokken, en blij dat het voorbij was kwam ieder groepje weer tevreden terug bij het kampvuur. Zo … dat hebben we met z’n allen overleefd, nu maar naar de aspiranten kijken bij het kampvuur (en natuurlijk marshmallows braden boven het vuur).

Lasergamen en gekke gebouwen voor de C en B

Nu was het écht pikkedonker in Westelbeers. Tijd voor de aspiranten om zich klaar te maken voor het nachtspel. Op naar het kleine bos op het terrein van de Roerdomp. Daar wachten een bende (met ‘scream’ maskers) op de groepjes genaamd ‘de Masters’. En zij gingen niet zonder slag of stoot aan de kant! Eerst moesten de aspiranten dus een deel van de bende verjagen door hen letterlijk uit het bos te schieten … ja je leest het goed … we hebben midden in de nacht een potje gelasergamed. Daarna was de weg vrij om via het weiland een route te bepalen. Het kompas speelde hierbij een grote rol. In een klein bos moesten de groepjes neonlichtjes volgen om steeds een stapje verder te komen. Zo moest er bijvoorbeeld een sleutel worden gezocht om uiteindelijk bij het hoofdkwartier van de bende aan te komen. Onderweg waren er al behoorlijk wat kelen geschraapt, maar aangekomen bij het hoofdkwartier werden alle stembanden flink op de proef gesteld! Daarna weer rustig terug richting het kampadres, alleen Quinty én Marloes zagen even een slootje over het hoofd. Zij kwamen met natte voeten terug bij het kampvuur, haha!

Zo, heel het spul weer bij elkaar. Even nog napraten bij het kampvuur, maar daarna snel naar bed. Het was een lange dag voor iedereen, half 7 nieuwjaarsduik én half 2 waren de laatste pas terug. Lekker naar bed … en morgen weer fris van start!

De strijd tussen Sinterklaas en de Kerstman duurt eeuwig

De zaterdagochtend slapen we met zijn allen een beetje uit. Even nog een keer omdraaien, en op het gemakkie ontbijten met een plakje peperkoek. De B1 wordt helaas opgehaald voor een korfbalwedstrijd. En de overige kinderen worden ingedeeld in 2 groepen. Zij gaan het eeuwige gevecht tussen Sinterklaas en de Kerstman aan. Op de grasvelden zijn verschillende vierkanten vakken gelegd. Met daarin kaartjes en echte pakjes. Het ene grasveld wordt beheert door de aanhangers van Sinterklaas, en het andere grasveld door die van de Kerstman. Het is de bedoeling om zo veel mogelijk punten te halen door een kaartje of cadeautje op het andere grasveld te stelen. Zo op de zaterdagochtend werd er geslopen, verstopt, gerend en getikt. De eerste zweetdruppels verschenen alweer op het voorhoofd. En de eerste broeken en shirt waren al vies. Op naar de middag!

We starten de lunch met een ‘Oranjesmoothie’

Tijdens de lunch kregen de kinderen een heerlijke smoothie om mee te beginnen. Daarna snel een boterhammetje eten, want we moesten gaan fietsen richting Hogeloon voor het volgende spel.

De ‘reuzenspelen’ op locatie met een scherp bouwkundig inzicht

De fietssleutels werden uitgedeeld, de kinderen stelden zich op in 1 lange rij … en hop, daar gaan we! Na ongeveer een half uurtje fietsen langs prachtige weilanden, en prachtige huizen kwamen we aan in Hogeloon. Het fietsen ging zo goed dat we nog even tijd hadden om in de plaatselijke speeltuin wat tijd door te brengen. Dat lieten vooral de jongste zich geen 2x vertellen … en zij lagen al (samen met Rowan) op het springkussen. Daarna was het tijd voor de reuzenspelen én het bouwen met bamboe.

Grappig, want de spellen die wij zelf organiseren zijn vaak erg competitief … maar voor deze spellen werden er toch iets andere vaardigheden gevraagd. Het creatieve brein van de kinderen werd behoorlijk op de proef gesteld. En wat kwamen er bij het bamboebuilding toch ontzettend mooie en leuke bouwwerken tevoorschijn. De reuzenspelen Jenga, Toren van Pisa, Mikado waren leuk, maar vooral de spellen Twister en Mining waren ontzettend leuk om te spelen. Veel lachende gezichten die hard moesten nadenken om de juiste route te kiezen. Daarna snel terug naar het kampadres … want de kookploeg was al druk aan de slag met het volgende feestje.

Het ‘Buurtfist’ is niet compleet zonder een barbecue!

Bonnetjes wisselen, een stokbroodje, een beetje cocktail- of knoflooksaus én lekker buiten eten … de jaarlijkse barbecue is altijd één groot feest. En kon in deze editie natuurlijk niet ontbreken. De B1, A1 én selectiespelers waren allemaal op tijd terug om te genieten van een heerlijke hamburger, worstje en speklap! En zo’n koud glaasje frisdrank gaat er natuurlijk ook wel in. En wat missen we dan nog? IJS! We sluiten het ‘Buurtfist’ af met een heerlijk koud waterijsje, dat gaat er altijd wel in!

De feestdagenbattle én afsluiten met ‘hossen’

En dan is het in een oogwenk zaterdagavond. En gaan alle teams zich klaarmaken om hun act te laten zien. We konden zien dat alle teams er veel tijd in hadden gestopt. Mooie kunstwerken, uitstekende choreografieën en goede muziek zorgden voor echte battles tussen de teams. Met een luid applaus werd iedereen beoordeelt. En uiteindelijk was het de B1 die met een prachtig kerstlied met de eindoverwinning aan de haal ging. Daarna gingen alle stoelen en tafels aan de kant, ging de volumeknop iets omhoog én galmde er muziek uit de speakers die je normaal alleen februari hoort. ALAAF … we vierden als afsluiting Carnaval. En ik kan je vertellen dat het één groot feest was. Iedereen op de dansvloer, en zoals het met Carnaval ook altijd gaat, moest iedereen soms even naar buiten om af te koelen van het hossen. Het bleef nog lang onrustig op de Roerdomp, maar vooral ontzettend gezellig!

Zondagochtend … opruimen, fietsen en knuffelen met de thuisblijvers!

Om 08.00 uur iedereen uit bed, tassen inpakken, een bezem door de kamer én een boterhammetje uit het vuistje. O ja, door de bewolking hadden veel kinderen toch besloten om voor de zekerheid hun regenpak mee te nemen op de fiets. Rond 9.30 uur stond iedereen weer klaar voor de terugweg richting ons clubhuis. Na een korte tussenstop in Hilvarenbeek om bij te komen stopten we nog even op het industrieterrein van Riel om de grote groep op te knippen in kleinere groepjes. Vorig jaar merkten we namelijk dat het smalle ‘Bels Lijntje’ niet geschikt is om met de hele groep te pakken. Vlak voor de Reeshof weer op elkaar wachten om uiteindelijk allemaal weer heelhuids af te leveren aan de ouders. Want … samen uit, samen thuis.

En toen zat het feestweekend er alweer op L. Maar wat kunnen we weer terugkijken op een prachtige editie van het jeugdkamp. Wij hopen dat jullie een fantastische tijd hebben gehad!

1 laatste tip: zet alvast een groot kruis in de agenda op donderdag 30 mei tot 2 juni 2019!

Volgend jaar zijn er waarschijnlijk weer schoolvakanties … en je ouders willen dan misschien wel op vakantie naar een ver land. Maar zeg nu zelf, jij wil toch ook gewoon weer mee op jeugdkamp? We zien jullie allemaal graag weer volgend jaar! En bedankt voor alle leuke gesprekken, het enthousiasme, de snoepjes en chips en fantastische grappen.

Het was een feest om met jullie weg te zijn!

Tot slot wil ik nog een paar mensen/organisaties bedanken voor alle hulp:

 

Tot volgend jaar!

Met hartelijke groet,

Namens de kampleiding en kookploeg,

Rob Piëtte

 

Kampleiding: Astrid de Kruijf, Bjorn Janssen, Elke van Beurden, Fedde Buinink, Kaspar Buinink, Morris van Hooff, Petra Willemen, Quinty Mönch, Rebecca van Bijsterveld, Rowan Dankers, Tom Labee, Willis van Hoof, Melissa van Beuningen.

 

Kookploeg: Susan Danklof, Karin Poppe, Erik Mentink, Esmé Janssen, Silja van Hooff, Cynthia Mentink en Maarten Panis.

 


Reacties (0)

Reageer


Reageren:

Naam:

E-mail:

Reactie: (Max. 1000 karakters)    0 / 1000